De Amerikaanse megabank Citigroup betaalt vrouwen gemiddeld 29 procent minder dan mannen. Ook zijn gekleurde mensen slechter af: zij verdienen gemiddeld 7 procent minder. Dat meldt de bank in een blog.

De reden is dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in hoge, beter betaalde posities bij Citi. Vrouwen vervullen slechts 37 procent van de ‘senior’ functies tussen assistent VP en afdelingsdirecteur. Dit terwijl deze functies bijna de helft van álle Citi-medewerkers omvat. Citi is actief in 160 landen en verschaft werk aan 214.000 mensen.

“Dit zijn pijnlijke cijfers”, zegt de hoogste personeelsbaas van Citi, Sara Wechter. “We zouden uiteraard op 100 procent moeten zitten, daar streven we naar.”

De cijfers zijn niet aangepast naar functie, niveau of locatie van het kantoor. Op die manier kun je meten hoe vrouwen het doen ten opzichte van mannen over de hele linie. Als je die factoren wel in ogenschouw neemt, doet Citi het juist heel goed: vrouwen die dezelfde baan hebben, op hetzelfde niveau en in dezelfde stad verdienen 99 procent van wat mannen krijgen.

“Dit toont wederom het belang van onze inzet om vrouwen en minderheden in senior, beter betaalde functies te krijgen. Dat is hoe we het verschil in salarisongelijkheid gaan verminderen.”

Citi belooft dat het het aandeel vrouwen voor hogere posities naar 40 procent gaat opkrikken voor het eind van 2021.

"We hebben zeker nog veel werk te verzetten", schrijft Wechter. "Ik ben ervan overtuigd dat we op koers liggen om grote vooruitgang te boeken. Op dit moment zijn al meer dan 50 procent van onze collega's vrouwen (...) en 80 procent van onze collega's heeft een training gevolgd om onbewuste vooroordelen tegen te gaan."

De cijfers van de bank zijn helaas niet uniek, ook in Nederland zijn de loonverschillen tussen mannen en vrouwen nog fors. Gemiddeld verdienen vrouwen 19 procent minder dan mannen, blijkt uit de Loonwijzer. Een deel van dat verschil kan verklaard worden, maar volgens de Loonwijzer is er een aanzienlijk loonverschil waarbij discriminatie een rol kan spelen. In Nederland is dat 8 procent.

Wereldwijd namen de verschillen in loon tussen de jaren 60 en het jaar 2000 af, maar sindsdien stagneert die trend.

LEES OOK: Loonkloof tussen mannen en vrouwen is niet kleiner geworden – maar jonge vrouwen houden hun voorsprong op de arbeidsmarkt wel iets langer vast